Coperta Rap An 2016

24
aprilie 2018

Raportul conţine șapte secţiuni, în încercarea de a oferi o perspectivă integratoare, pe de o parte cu privire la dinamica fenomenului traficului de persoane și, pe de altă parte, cu privire la acțiunile de prevenire și combatere, precum și la eforturile naționale pentru asistența victimelor.

Conținutul raportului urmărește:

  • dinamica fenomenului traficului de persoane (caracteristicile victimelor identificate, cauzele, factorii de alimentare și de menținere, formele de exploatare în traficul intern și în cel extern): 756 de victime identificate în anul 2016, în scădere față de anii precedenți;
  • prevenirea traficului de persoane, în cadrul parteneriatelor dintre instituții publice și ONG: 3 campanii naționale de prevenire, o campanie destinată comunității românești din Marea Britanie și 87 de alte campanii și proiecte educaționale
  • protecția și asistența victimelor: 314 victime asistate de instituţii publice, ONG sau în parteneriat public-privat; 467 de victime asistate în cadrul programului de coordonare a participării victimelor în procesele penale.
  • parcursul și finalitatea procesului judiciar, împotriva traficanților: investigarea, urmărirea penală și condamnarea infracțiunilor de trafic de persoane. Mobilizarea autorităților de aplicare a legii și ecoul justiției penale fac ca România să se numere printre puținele țări europene care înregistrează un număr foarte mare de persoane investigate, cercetate și condamnate, în cazul infracțiunilor de trafic de persoane – ex. în anul 2016: 864 de noi cauze penale și  333 persoane condamnate, pentru infracțiuni de trafic de persoane, trafic de minori și pornografie infantilă.

 

Raportul concluzionează prin prezentarea acelor constatări relevante, relative la fiecare dintre subdomeniile supuse analizei, şi încearcă, în acelaşi timp să indice posibile perspective asupra cărora să se îndrepte atenţia instituțiilor și organizațiilor implicate în prevenire, combatere și asistență.

 

Raportul Complet disponibil la:

www.anitp.mai.gov.ro/ro/docs/Cercetare/RapoarteAnuale/Raport national 2016.pdf